U bent hier: Home / Nieuws / Scriptie over brandontwikkeling tussen dakbedekking en panelen wint IFV-VVBA-scriptieprijs 2019

Scriptie over brandontwikkeling tussen dakbedekking en panelen wint IFV-VVBA-scriptieprijs 2019

Farah Faudzi van de Universiteit Gent/University of Edinburgh heeft met een scriptie over de brandontwikkeling tussen dakbedekking (brandbaar) en PV-panelen boven het platte dak (onbrandbaar) gewonnen. “De scriptie is goed leesbaar en de uitleg van het doel en de aanpak zijn helder. Al met al een echte Fire Safety Engineering (FSE) scriptie, waarbij een actueel probleem bij de horens gevat wordt”, aldus de jury.

In het onderzoek werd een ‘kritieke spouwhoogte’ (17 á 20 cm) gevonden tussen het platte dak en het PV (photovoltaic)-paneel. Boven de kritieke spouwhoogte bleek het risico van grote brandschade klein te zijn. Daaronder werkt de spouw als een versneller: een trage of normale branduitbreidingssnelheid wordt dan omgezet in een snelle tot zeer snelle branduitbreiding.

Download de scriptie Flame propagation between flat roofing and photovoltaic installations

Op de foto staan van links naar rechts lector Brandweerkunde Ricardo Weewer (IFV), winnares Farah Faudzi en David den Boer, jurylid en bestuurslid van de VVBA (Peutz).

Op de foto staan van links naar rechts lector Brandweerkunde Ricardo Weewer (IFV), winnares Farah Faudzi en David den Boer, jurylid en bestuurslid van de VVBA (Peutz).

Innovatieve en spraakmakende master- of bachelorthesis

De scriptieprijs van het IFV en de Vereniging van Brandveiligheidsadviseurs (VVBA) is tijdens het International Congress Fire Safety & Science voor de achtste keer uitgereikt. De prijs is ingesteld voor de meest innovatieve, spraakmakende, relevante of fundamentele master- of bachelorthesis over brandveiligheid. De scriptie dient ter afronding van een master- of bacheloropleiding in 2018 of 2019 aan een onderwijsinstelling in het Nederlandse taalgebied. Aan de prijs is een bedrag verbonden van € 1.200, te besteden aan een FSE gerelateerd onderwerp, zoals een cursus, studiereis of studieboeken.