U bent hier: Home / Nieuws / Rapport Rookverspreiding en persoonlijke veiligheid

Rapport Rookverspreiding en persoonlijke veiligheid

De snelle verspreiding van (giftige) rook is de belangrijkste oorzaak van slachtoffers bij brand in gebouwen. Wat zijn de risico’s van rookverspreiding voor het vluchten en voor het stay-in-place-concept? Kunnen deze risico’s worden beperkt door aanvullende voorzieningen? Dat onderzocht NIPV in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Een simulatie-onderzoek, gevalideerd aan de brandproeven in complex Oudewater, met belangrijke bijdrage vanuit de TU/e.
Rapport Rookverspreiding en persoonlijke veiligheid

Rookverspreiding binnen en buiten een woongebouw.

In het onderzoek zijn de volgende vragen beantwoord:

  1. Wat is het risico van rookverspreiding in de (extra) beschermde vluchtroute voor een ontvluchtingsconcept en hoe kan dit risico worden gereduceerd?
  2. Wat is het risico van rookverspreiding tussen brandcompartimenten bij een stay-in-place-concept en hoe kan dit risico worden gereduceerd?
  3. Welke betrouwbaarheid van rookwerende scheidingsconstructies en brandwerende draag- en scheidingsconstructies van de brandcompartimenten is nodig voor een veilig verblijf van gebouwgebruikers bij een stay-in-place-concept?

 

Download het rapport van de NIPV website:

https://nipv.nl/rookverspreiding-en-persoonlijke-veiligheid/