U bent hier: Home / Nieuws / MIO-Workshop 2016 (multidisciplinair integraal ontwerpen)

MIO-Workshop 2016 (multidisciplinair integraal ontwerpen)

Op 18 februari jl. is er vanuit het fellowship Fire Safety Engineering ondersteuning verleend aan de MIO-workshop, onderdeel van het masterproject Integraal Ontwerpen van bouwkunde studenten van de TU/e.

In 5 projectgroepen werd gebrainstormd in de disciplines architectuur, constructief ontwerp, bouwfysica, brandveiligheid en installatietechniek. De studenten waren merendeels Zuid-Amerikaans en Nederlands, een interessante cultuurmix. Naast Ruud van Herpen als fellow FSE aan de TU/e is vanuit de VVBA ondersteuning verleend door Petra Briggen (Floriaan). Brandveiligheid was daarmee goed vertegenwoordigd als ontwerpdiscipline.

Het doel van de brainstorm was om de projectgroepen van studenten met professionals uit te breiden, waardoor de brainstorm sessie aanzienlijk efficiënter wordt. Daarna was het de kunst om de tijkdens de brainstorm gegenereerde ideeën en concepten in de verschillende disciplines te verenigen. De concepten die goed verenigbaar zijn leiden tot een sterk integraal ontwerp. Daarvoor werd de techniek van Morphologisch Ontwerpen gebruikt.

Het kenmerk van die techniek is dat geen enkel concept, hoe onwaarschijnlijk het ook lijkt, a priori wordt uitgesloten. Juist daardoor zijn verrassende oplossingen mogelijk.

Het was een inspirerende middag, zowel voor studenten als professionals. Daarnaast ook weer leerzaam, zelfs professionals zijn nooit uitgeleerd!

Lees en/of download de korte impressie van MIO 2016