U bent hier: Home / Nieuws / Gevelisolatie en -afdichting in Nederland: de toekomst na Grenfell Tower

Gevelisolatie en -afdichting in Nederland: de toekomst na Grenfell Tower

In dit artikel zijn Ruud van Herpen en Nico Scholten door Lynsey Dubbeld geïnterviewd over gevelisolatie en -afdichting naar aanleiding van de brand in de Grenfell Tower in Londen.

Afgaand op de statistieken zijn er niet veel redenen tot acute ongerustheid over de brandveiligheid in Nederland. Al jarenlang vallen er jaarlijks zo’n zeventig dodelijke slachtoffers bij branden in gebouwen. Ter vergelijking: in het verkeer komen elk jaar ruim zeshonderd mensen om het leven. “Veiligheid is een welvaartsverschijnsel,” zegt Ruud van Herpen, directeur en adviseur van de Nieman Groep, en daarnaast fellow aan de Technische Universiteit Eindhoven (TUe) en lector aan de Saxion Hogeschool in Enschede. “We hebben het geluk dat we een welvarend land zijn waar we bereid zijn om te investeren in veiligheid – en dat betekent dat we een hoog veiligheidsniveau hebben. We hoeven ons dan ook geen hele grote zorgen te maken.”

“Natuurlijk gaat brandveiligheid over veel meer dodelijke slachtoffers alleen. Ook gewonden zouden we moeten meetellen”, nuanceert Van Herpen. “De maatschappelijke kosten van brandgewonden – zo’n 1200 per jaar – zijn hoog. De behandeling van brandwonden vereist veel zorg en heeft een grote impact op de kwaliteit van leven van slachtoffers. En hoeveel we ook investeren in brandveiligheid van gebouwen, het is niet realistisch om te denken dat we het aantal doden en gewonden tot nul kunnen reduceren.”

Lees het gehele artikel op Brandveilig.com of Nieman.nl