U bent hier: Home / Nieuws / FSS congres 2014: Branden begrijpen

FSS congres 2014: Branden begrijpen

Ruud van Herpen en Lieuwe de Witte over doelgerichte brandveiligheid. Een verslag van het 2-daagse internationale Fire Safety Science georganiseerd door het IFV op 5 en 6 november 2014
FSS congres 2014:  Branden begrijpen

Doelgerichte Brandveiligheid

Lieuwe de Witte en Ruud van Herpen over doelgerichte brandveiligheid.

Op het internationale FSS-congres (Fire Safety Science) dat 5 en 6 november door het IFV was georganiseerd heeft Lieuwe de Witte (Nieman R.I.) uitgelegd wat onder doelgerichte brandpreventie wordt verstaan. Vanwege onze publieke regelgeving wordt brandveiligheid vaak regelgericht benaderd, dat wil zeggen dat de voorschriften simpelweg worden toegepast zonder acht te slaan op de bovenliggende doelen. Maatwerkoplossingen zijn in een regelgerichte aanpak niet mogelijk. In een doelgerichte aanpak kan dat wel. Dat is niet alleen kostenefficienter maar leidt ook tot een optimaal veiligheidsniveau.

Aansluitend daarop heeft Ruud van Herpen (TU Eindhoven / Nieman R.I.) daarop aangehaakt in de workshop Betrouwbaarheid van doelgerichte brandpreventie. Aan de hand van een casus (markthal) is de betrouwbaarheid van een doelgericht (of risicogericht) ontruimingsconcept vastgesteld. Door daarin rekening te houden met de onzekerheden in de verschillende randcondities kan een robuust en betrouwbaar concept worden opgesteld. Maatwerk dus, dat toekomstbestendig is en robuuster dan regelgerichte oplossingen.

Lees en/of download de presentaties

Lees en bekijk de presentaties van het FSS congres op de website van IFV